„Бодрошке пчелице“

123


У склопу отварања сајма представили су се и наши ученици, чланови „Бодрошке пчелице“. Присутнима су се обратили пчелар Ивица Перишкић и директорица школе Марија Мргић.  Након кратког представљања секције и њених активности, циљева и визија, те осврта на значај који пчеларство има, како за образовање младих,  тако и за природу, деца су рецитовала песму Пашић Ивана посвећену 27. Међународном сајму пчеларства.
Нешто се данас дивно збива
У Сомбору је активност жива
У којој учествују одрасли и деца
Тридесет првог августа месеца
Па ево и нашег малог збора
Из Бачког Моноштора
Свима нама из тог села
Најдражи је инсект пчела
Мило је и драго нама
Што смо учесници овог програма
У којему на пчеле личимо
Јер се пчеларством дичимо
И нудимо мед који није скупи
И ако га неко купи
Сигурно неће зажалити
Сигурно ће га похвалити
Поздравити желимо сада
Усред лепог Сомбора града
У улици Петра краља
И госте из других земаља
Лепо се са њима дружимо
И гостопримство им пружамо
Нек се та традиција настави
У којој се пчела слави
Споменути се овде мора
И прота Аврам из Сомбора
Који је био свештено лице
И познати пчелар бачке равнице
Нјему посвећујемо ове риме
По њему је и Удружење добило име
Он нам је свима драги лик
Тај пчелар, писац и свештеник
Учесници су обишли и штандове пчеларске опреме и пчеларских производа на главној улици. Имали су прилику и да излагачима поставе питања, додатно се едукују и упознају са неким специфичним пчеларским алатима и опремом. Организатори су за „Бодрошку пчелицу“ обезбедили закуску и освежење у Градској кући.
После обиласка штандова, отишли смо у Жупанију где нас је дочекао Милан Степановић, историчар и хроничар Сомбора, који нам је у сали Градске скупштине веома интересантно говорио о слици Битка код Сенте која је тамо изложена. Колико је излагање било добро и занимљиво учесницима, говори и велики број питања која су деца постављала и на која су добила инспиративне одговоре.
Мало играња и опуштању у парку код Жупаније били су савршен завршетак овог едукативног, инспиративног и занимљивог дана.
Бодрошке пчелице на Бодрог фесту 2019.
10. августа 2019. године у Бачком Моноштору одржан је традиционални „Бодрог фест“, фестивал који за циљ има промоцију културног наслеђа и природних богатстава Бачког Моноштора. Ове године смо на „Бодрог фесту“ представили и пчеларску еко секцију „Бодрошка пчелица“.
Желимо овом приликом да се захвалимо организаторима што су нам пружили прилику да представимо активности и чланове секције, као и оне који нам омогућују да секција постоји и успешно реализује активности за децу.
Пчелар – ментор и један од оснивача „Бодрошке пчелице“ Ивица перишкић на позорници је са децом, члановима секције, представио досадашњи рад, а деца су извела пригодну рецитацију (аутор Пашић Иван).
Посетиоцима се обратила и директорица ОШ „22.октобар“ Марија Мргић која је и својеврсна „кума“ пчеларске секције јер је са ученицима осмислила име „Бодрошке пчелице“. Наставници учествују у реализацији активности секције (наставници биологије: Игор Репар и Милена Зетовић, наставник физичког васпитања Дамир Шимунов, наставник-сарадник Борис Балаж.
Кратком презентацијом наше секције желели смо да упознамо посетиоце „Бодрог феста“ са основним циљевима рада секције – очување традиције пчеларства у Бачком Моноштору, упознавање и очување природних богатстава нашег окружења, заштита животне средине, позитивна едукација младих кроз рад на пчелињаку,…
Такође смо позвали и све који су заинтересовани да сличне активности реализују и у својим срединама, да нас контактирају и да ћемо радо своја искуства поделити са свима који то желе.