Дан књиге - „Читајмо гласно“

123

Поводом Националног дана књиге, 28. фебруара, ученици ОШ „22. октобар“ из Бачког Моноштора укључили су се у акцију „Читај гласно“ Друштва школских библиотекара Србије. Овај датум су обележили у својој библиотеци  ученици првог разреда где су са школском библиотекарком читали поезију и илустровали прочитано, тумачили значења речи. Затим су испратили своје старије другаре и њихове учитељице из школског дворишта. 

Они су кренули у „читалачки поход“ по Бачком Моноштору. Зауставили су се испред зграде моношторске Месне заједнице, апотеке, кафића, продавнице,... где су читали изабране текстове запосленима и пролазницима. Заинтересовани и одушевљени пролазници подржали су ову акцију ученика, пажљиво слушали и сами пожелели да нешто прочитају на месту где су заустављени. „Храброг“ читаоца на улици ученици су наградили збирком поезије коју је објавила бивша ученица наше школе. Група ученика четвртог разреда са својим учитељицама и директорком школе посетили су пензионисаног наставника наше школе Владимира Камчевића који је био организатор многих књижевних вечери. Ово је био посебно емотиван сусрет три генерације читалаца, окруњен стиховима Десанке Максимовић, Стевана Раичковића и одломцима прозних дела које су изабрали ученици.

У току послеподневне смене наставе ученици су са својим наставницима српског језика и књижевности организовали „велики читалачки одмор“ у школском дворишту.